top of page

DEVETI JAPANSKO – SRPSKI FESTIVAL FILMA

Kultfrontacija na platnu


Najsadržaniji Japansko – srpski festival filma (JSFF) od svog osnivanja, biće otvoren 9. novembra u Kulturnom centru Novog Sada od 18 časova plesnim performansom japanske koreografkinje i umetnice KINO, kao i muzičkim nastupom Noe, suosnivača festivala i frontlejdi japanskog benda 101A.



Od 9-15. novembra u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, JSFF će po prvi put trajati sedam dana, paralelno u Beogradu i Novom Sadu i prikazaće približno 70 dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja na temu KULTFRONTACIJA u tri kategorije: JSFF CORE, EAWB (East Asia-West Balkan) i INTERNATIONAL. Pored mnogih priznanja, autorima najboljih filmova biće dodeljene Toyo Tires nagrade.


Kao deo zvaničnog programa obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana, JSFF je pripremio i bogat prateći sadržaj. Ljubitelji japanske kulture i filmske umetnosti imaće priliku da posete izložbu mlade umetnice Nacumi Jagi, zatim MASTERCLASS reditelja Masatoa Ozave (Masato Ozawa) i panel na kom će učestvovati još jedan istaknuti gost, producent i reditelj popularne japanske serije THE WAY OF THE HOUSEHUSBAND koja je prethodila istoimenoj komediji koja će u okviru JSFF programa biti prikazana van konkurencije.


Pored producenta Takuma Jošide i istaknutih domaćih filmskih profesionalaca, o nagradama će odlučivati i poznata imena evropske filmske scene, producent Rudolf Biremann i glumica i scenaristkinja filma BORDERS OF LOVE Hana Vagnerova.


Festivalski program publika može da prati na sedam lokacija. U Novom Sadu: KC Novi Sad, Route 66 (Kineska četvrt) i u Beogradu: Jugoslovenska kinoteka, MTS dvorana, Dvorana kulturnog centra Beograda i Institut Servantes u Beogradu.


Japansko – srpski festival filma je događaj sa skoro decenijom iskustva kulturne razmene koji proširuje teren umetničkog dijaloga između dve zemlje, regiona ili kontinenta. Fokusirajući se pretežno na filmsku, ali i druge vizuelne umetnosti, JSFF ima tematski program koji omogućava kreatorima iz Japana, Srbije, ali u poslednje vreme i drugih zemalja i regiona, da daju svoje perspektive na zadatu temu.


Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacija “Novi Sad - Evropska prestonica kulture”, EU-Japan Fest Japan Committee, Ambasada Japana u Republici Srbiji, JETRO, Telekom Srbija, Toyo Tire Serbia, Privredna komora Srbije, Japanska poslovna alijansa u Srbiji (JBAS), Duart Platforma, Božica Velousis, FashionMag42, štamparija DOGA i Alma Quattro i Telegraf.rs.

bottom of page